15 юни 2008

Виенският стол


Едва ли има някой сред нас, който да не е седял на него през живота си.
Като се замислям може би този стол е единственият предмет за мен, който не загуби очарованието си, въпреки повсеместната му употреба.


Създателят му, австриецът Michael Thonet е отворил малка работилница за мебели през 1819 година, която постепенно разширява и превръща във фабрика. От 1830 г. започва да експериментира с огъването на дървесина под влиянието на гореща вода или пара - метод, неизползван дотогава при производството на мебели.
Целта му била да създаде такъв стол, който да е едновременно лек, здрав и елегантен. Успява чак през 1850 г., когато се появява първият стол направен само от лепена огъната дървесина и с минимално количество детайли.
Светът го оценява мигновено заради неоспоримите качества и ниската му цена (благодарение на масовото фабрично производство).
Michael Thonet постоянно усъвършенства технологичния процес в търсене на идеала и резултата е стол N14, станал по-известен като виенски, при който броят на детайлите е сведен до шест.



Този модел е любимия на Le Corbusier, който го е използвал в множество интериори.



Столове на Thonet и през XXI век - все така стилни и изящни.







Мога да напиша още много, но предполагам, че който се интересува ще си открие сам повече информация.
Ето сайта на Thonet.

2 коментара:

  1. Винаги като ми е нещо криво твоят блог ми оправя настроението! Толкова красота и хармония на едно място...наистина ми е favorite element!!! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Еее, Ани, благодаря!
    Ама по-рядко да ти е криво!:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...